iChemist aduce olimpiada internațională la tine acasă!

Concursul de chimie ”iChemist” a pornit din dorința de a-i aduce pe elevi mai aproape de ce înseamnă o olimpiadă internațională de chimie.

În 2015, ne-a venit ideea să organizăm un concurs de chimie care să le trezească elevilor dragostea față de această disciplină, să îi impulsioneze să studieze mai aprofundat substanțele din jurul lor, dar și să-i familiarizeze cu formatul subiectelor care este utilizat în olimpiadele internaționale. A fost un început timid la care au luat parte circa 50 de elevi din clasele 8-10 de la zece licee din municipiul Chișinău. Șase ediții mai târziu, iChemist a devenit un concurs republican, la care se înscriu peste 250 de elevi din clasele 8-12 din 10 raioane din toate colțurile țării. Dacă la prima ediție, elevi erau înscriși de către profesori, acum elevii se înscriu online, din proprie inițiativă, unii dintre ei chiar fără să-și anunțe profesorul. Pentru circa 25% dintre cei care se înscriu la concurs, iChemist reprezintă prima competiție de chimie la care participă.

iChemist nu este un concurs ca toate celelalte. Încă de la început ne-am dorit să creăm o atmosferă distinctă, de aceea iChemist are în fiecare an o imagine nouă, o campanie de promovare intensă și un set de materiale promoționale și premii pe care nu le găsești decât la olimpiadele internaționale. 

Mai mult decât atât, fiecare problemă pe care o creăm pentru iChemist pornește de la o poveste de viață cu substanțe întâlnite în bucătărie, în farmacia de acasă, în filme, în cărți, sau în viața de zi cu zi. Scopul nostru este să îi incităm pe concurenții noștri să fie tot mai curioși și să le arătăm că chimia este peste tot în jurul nostru, deși mulți dintre noi nu o vedem sau o ignorăm 🙂 

Până acum, concursul iChemist a fost organizat doar prin fondurile proprii ale organizatorilor. Însă concursul crește de la ediție la ediție ”ca pâinea caldă”, la fel și dorințele noastre de a-l dezvolta la un nivel superior. iChemist se transformă încet, dar sigur, într-un curent care aduce un suflu nou. El nu este doar un concurs pentru pasionaţii de chimie, ci şi un eveniment care uneşte oameni ce descoperă plăcerea de a dărui şi de a-şi depăşi limitele creativităţii. De aceea, avem nevoie de susținerea voastră, a celor dornici să investească în dezvoltarea curiozității copiilor în domeniul științei.

Devino patronul concursului iChemist și, printr-o contribuție mică, ne poți ajuta să construim ceva mult mai important. 

„Aducem internaţionala la tine acasă” e o afirmaţie îndrăzneaţă pe care am facut-o la începutul acestui concurs. Din păcate sunt atât de puţini cei ce reuşesc să trăiască emoţiile unei olimpiade internaţionale; încercăm aşadar, an de an, să aducem un pic din atmosfera unei astfel de competiţii aici, la noi acasă. Şi, cine ştie?…poate într-o bună zi, cu ajutorul tău, vom reuşi să transformăm iChemist într-un adevărat concurs internaţional.